Son zamanlarda özellikle medyada çıkan bazı haberler yüzünden hepinizin karbonhidrat ve en önemli karbonhidrat kaynaklarımızdan biri olan ekmeğin tüketimi hakkında çekinceleriniz var. Özellikle kilo vermek isteyenler ve spor yapanlar karbonhidratı kısmaya giderek zayıflamayı düşünüyorlar ama yanlış bilgiler yüzünden istenmeyen kiloları yağdan değil kas ve sudan gittiğinin farkında değiller. Bunu anlamak için en kolay yol aynaya bakmaktır. Eğer tartıda kilo vermenize rağmen yüzünüz, kollarınız inceliyor ve yağ deposu olan karın kalça bölgesi incelmiyorsa siz yağ kaybetmiyorsunuz ve doğru zayıflamıyorsunuz demektir. Gelin sizi bu konuda aydınlatayım.
Vücudumuza enerji veren üç temel besin öğesi vardır; Karbonhidrat, protein ve yağ. Karbonhidratlar vücudumuzun temel enerji kaynağıdır özellikle beynimiz çalışmak için glikoza ihtiyaç duyar ve bu ihtiyaç karbonhidratlardan elde edilir. Karbonhidratı sıfırladığınız bir diyette vücut karbonhidrat deposu olan kasları enerji kaynağı olarak kullanır ve kas kaybı meydana gelir, siz yağ yaktığınızı zannederken aslında kilo kaybınızın nedeni kas ve su kaybı olabilir. Bu yüzden ben KARBONHİDRAT YEMEYEN KASINI YER ifadesini sürekli kullanıyorum.
Sabah ve öğle yemeğinde ekmek yemeyip, akşamüzeri ani acıkma ve tatlı krizlerinin nedeni bu depoların boşalmasıdır. Kasların enerji kaynağı olarak kullanılmaması için; her gün yeterli miktarda ekmek ve ekmek yerine geçen besinlerin tüketilmesi önemlidir.
Sebze, meyveler, ekmek ve ekmek yerine geçen besinler karbonhidrat kaynağıdır. Tabi ki bu kaynaklardan karbonhidratın temel kaynağı ‘ekmek’tir. Ekmek birçok önemli vitamin içermektedir. Bunlar; B1(tiyamin), B2(riboflavin), B3(niyasin), B6(piridoksin), B9(folik asit) vitaminlerini ve çinko, magnezyum ve selenyum’ dur. B grubu vitaminlerinin sağlığa etkileri;
- Aldığımız besinleri enerjiye çevirme de büyük rol oynar ve enerji metabolizmasındaki enzimleri çalıştırırlar.
- Sinir hücreleri, cilt sağlığı ve bağırsakların sağlığını korurlar.
- Piridoksin ve Folikasit; kalp krizi ve alzheimer riskini azaltmaktadır. Ayrıca gebe kadınlar folik asiti yetersiz aldıklarında bebeklerinde nöral tüp defekti olma olasılığı yüksektir.
Ekmek birçok faydası bilinmesine rağmen diyet yapan kişiler tarafından tüketilmemektedir. Esmer ekmekleri tercih ediniz.
Hiç karbonhidrat bulunmayan bir diyet yapılması, sağlık açısından kesinlikle doğru değildir. Karbonhidratlar, enerji kaynağı olan yağ ve proteinlerin vücutta yakılmasını önler. Eğer karbonhidratlar gereğinden daha az miktarlarda alınırsa, vücutta “ketosiz” oluşur, Keton cisimciklerinin açığa çıkması ve ağızda aseton kokusu en önemli göstergedir. Bu nedenle, özellikle çok düşük kalorili ve karbonhidrat sınırlı diyetler kesinlikle uygulanmamalıdır. Bu tür diyetlerde hızlı kilo kaybı cazip gelir çünkü 1 gr kas kaybı sonucu vücut 2,7 gram su atmış olursunuz.
Aşırı protein alımı ile karaciğer ve böbrek yorulacağı gibi kemiklerden kalsiyum atımı da hızlanır, yetersiz ve dengesiz beslenme tahıllardan gelen B grubu vitamini eksikliği unutkanlık yorgunluk ve duygu durumu bozukluklarına kadar yol açabilir.
Tek bir besin grubu ya da besin ile zayıflamanın doğurduğu sonuçları farklıdır. Bu yüzden popüler diyetleri bırakıp yeterli ve dengeli bir beslenme ile güzel sonuçlar elde etmek gerekir.
Sizin için kapsamlı bir beslenme planı hazırlamamı isterseniz online diyet programı ile size yardımcı olabilirim.
Diyetisyen Tuba SÖNMEZ
Soru, görüşleriniz ve online diyet programı için;
Gmail; [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.