Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE'de yılın ahisi seçilen 51 yıllık kadın kuaförü Şükran Çetin (72) ile 61 yıllık yorgancı Ali Bıyık (72) için, şed kuşanma töreni gerçekleştirildi. Kentteki yılın ahisi seçilen ilk kadın esnaf olan Şükran Çetin, gurur duyduğunu söyleyerek, "Edirne'de ahilikte seçilen ilk kadın olmak beni çok mutlu etti. Madem biz hanımlar aldık bu bayrağı, bundan sonra uzun süre ilerleteceğiz" dedi.

Edirne'de, Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında, yılın ahileri olarak seçilen kuaför Şükran Çetin ve yorgancı Ali Bıyık için şed kuşanma töreni yapıldı. Kentte bir düğün salonunda gerçekleştirilen törene Edirne Valisi Yunus Sezer, CHP Edirne Milletvekili Baran Yazgan, Lalapaşa Belediye Başkanı Zafer Sezgin Geldi, İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, kurum, kuruluş, oda ve birlik temsilcileriyle esnaflar katıldı. Törende Edirne'nin ilk kadın ahisi olan Şükran Çetin'e şedini İl Genel Meclis Başkanı Gegeoğlu, Ali Bıyık'a ise Edirne Valisi Sezer ile Edirne Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz giydirdi.

Edirne’de minik öğrenciler itfaiyeciliği öğrendi Edirne’de minik öğrenciler itfaiyeciliği öğrendi

'ALDIĞIMIZ BAYRAĞI İLERLETECEĞİZ'

Kentte 51 yıldır kuaförlük yapan Şükran Çetin, yılın ahisi seçilmekten gurur duyduğunu anlattı. Çetin, "Ahilik Haftası dolayısıyla bu yıl ahiliğe seçilmiş olmak bana çok büyük gurur verdi. Başkanlarıma çok teşekkür ediyorum. Almanya'da uzun yıllar bu mesleği öğrendim, okudum ve çalıştım. Edirne'ye geldikten sonra Halk Eğitim ve Çıraklık Eğitim Merkezi'nde uzun yıllar usta öğretici olarak görev aldım ve bir çok kalfa, usta yetiştirdim ve bundan büyük gurur duyuyorum. Hele ki şimdi öğrencilerimi şimdi salonlarını açmış, çalışırken görünce bunlar bana çok büyük mutluluk veriyor. Kuaförlük mesleğinde 51 yıldır çalışıyorum ve halen çalışmaktayım. 72 yaşındayım, gençlerle çalıştığım için dinç kaldım. Edirne'de ahilikte seçilen ilk kadın olmak beni çok mutlu etti. Madem biz hanımlar aldık bu bayrağı, bundan sonra uzun süre ilerleteceğiz" dedi.

Yılın ahisi Ali Bıyık da, yılın ahiliği unvanının kendisine verilmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. Bıyık, "Bizleri bu göreve layık gören herkese teşekkür ediyorum. Halen Edirne'de 38 seneden beri yorgancılık faaliyetini yürütüyorum. Biraz heyecanlı olduğum için kusuruma bakmayın, herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Edirne Valisi Yunus Sezer de, ahilik geleneğinin yaşatılmasının önemine vurgu yaptı. Sezer, "Bizi biz yapan, millet yapan ve bu millet yapma anlayışıyla bir medeniyet inşa ettiğimiz bir ahilik geleneğini de yeniden hatırlama, aslında söz olarak birbirimize çok söylediğimiz ahlak, paylaşma, dayanışma, cömertlik sözlerinin gerçekten de esnafların içerisinde ve toplum içerisinde tekrar hatırlanması ve gerçekten yaşatılmasına bu toplantılar vesilesiyle kendimize bir kez daha hatırlatmak üzere buradayız. Ahilik, 1200'lü yıllardan başlamış ve halen daha devam eden bir gelenek. Bu geleneğin içerisinde aslında bir ruh var. Aynı zamanda bir denetim mekanizmasıyla bu ruhun devam ettirilmesi ve toplumun inşa edilmesi adına çok önemli bir anlayış ortaya koyuluyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yılın ahileri Şükran Çetin ve Ali Bıyık ile yılın kalfası Muhammet Turan ve yılın çırağı Seyfettin Tut'a plaket ve ödülleri verildi.(DHA)

Kaynak: dha