BURSA

Osmangazi Belediye Başkanı Aydın: Büyük deprem kapımızda, hazır olmalıyız

Esra TÜRKER/BURSA, (DHA)-BURSA Gazeteciler Cemiyeti'nin (BGC), ‘Başkanlarla Yüz Yüze’ programına konuk olan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, göreve başlar başlamaz depreme karşı hazırlık çalışmalarına öncelik verdiğini söyleyerek, “Tarihimizde 1855 depremi var, 150 yıl geri gidin, 1705 depremi var. 150 yıllık periyoda baktığınızda bu süre 2005'te dolmuş. Yani her an, her dakika, her saniye büyük bir Bursa depremi yaşanabilir. Büyük deprem kapımızda, hazır olmalıyız” dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından organize edilen ‘Başkanlarla Yüz Yüze’ programına konuk oldu. Aydın, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen programda, BGC Yönetim Kurulu üyelerinin Bursa ve ülke gündemine ilişkin sorularını yanıtladı. Bursa’nın kalbinin Osmangazi ilçesi olduğunu söyleyen ve tarihi kent merkezinin, cazibe merkezine gelmesi için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Erkan Aydın, “Merkez ilçe olmanın hem avantajı hem de dezavantajı var. 56 ilden büyük bir belediyeden bahsediyoruz. Muhtarlık bazında 136 muhtarlıkla Türkiye'nin en büyük ilçesi Osmangazi. Nüfus olarak Türkiye'nin 5’inci büyük ilçesi. Tarih olarak, kültür olarak her şeyin merkezindeyiz. Biz o yüzden, ‘Bursa'nın kalbi Osmangazi’ diyoruz. 3000 yıllık Bursa. Bitinya, Roma Bizans, Osmanlı dönemlerine gittiğinizde, Osmangazi’nin, Bursa'nın merkezi olduğunu görüyoruz. Ama hızlı göçle birlikte o merkez cazibesini kaybetmiş ve ağırlıklı olarak batıya doğru büyümüş. Birçok büyük şehirde olduğu gibi. Ama ortaya çıkarılacak tarihi yapılar da burada. Osmangazi’nin tarihi bölgesinde restorasyon çalışmaları bizden önceki dönemde arkeopark bölgesinde başlamış, hala devam eden projeleri tamamlamak için adımlar atıyoruz. Yurt dışına gittiğinizde bir şehre gidip gökdelenleri ya da etrafını gezmiyoruz. Gidiyorsunuz oradaki binlerce yıllık şehrin kalbini geziyorsunuz. Çünkü her şey orada. Bizde de aynı şekilde gelen turist, tarihi mirası görmek istiyor. Hanlar bölgesi UNESCO tarihi kültür miras listesinde. Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi gibi değerlere sahibiz. Dışarıdan bir turist geldiğinde, hem tarihi bölgeleri ziyaret edecek hem konaklayacak hem Bursa'nın tarihini kültürünü yaşayacak hem de döviz bırakacak. Böyle bir Destinasyon Merkezi yapma hedefimiz var. Bunun için tarihi mirasımızı güzelleştirmek gerekiyor canlandırmak gerekiyor yatırım yapmak gerekiyor” diye konuştu.

‘YENİ KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK’

Mevcut çalışmalara ek olarak yeni kamulaştırma çalışmalarını başlatacaklarını söyleyen Aydın, “Muradiye Devlet Hastanesi’nden aşağı dönerken, Muradiye’ye giderken solda 10.000 metrekarelik bir alana sahibiz. Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'ndan sonra geldiği, 1992 yılına kadar ipek üretilen fabrika bu alanda. İpekhane diye geçen bölgeyi biz eski merkez olarak ele alıyoruz. Faruk Saraç'ın eski okulunun bitişiği, orayı kültürü, sanatı, konserleri, sergileri, gurme restoranlarıyla tekrar eski cazibesine kavuşturmak istiyoruz. Arkeopark etrafında da kamulaştırmalar ve restorasyonlar olacak, sokak sağlıklaştırmasıyla oraları insanların gelip kültürü yaşayabileceği, Bursa'nın yerel lezzetlerini tadabileceğiniz bir yer haline getireceğiz. Bizden önce çalışmalar başlamış, devam edenler var, yeni ekleyecek projelerimiz var. Biz bunu 2024-2029 stratejik planına koyduk. Turist Bursa'ya geldiğinde ya da Google'a girdiğinde, Bursa'ya gelince ne yapabilirim dediğinde, ilk ortaya çıkabilecek tarihi, kültürel ve turistik anlamda Osmangazi’yi bulmasını hedef olarak koyduk. Çünkü Bursa'nın kalbi Osmangazi ise, tarihi mirasımızın da ismine yakışır bir hale gelmesi gerekiyor” dedi.

ALTIPARMAK VE ÇARŞAMBA’DA DÖNÜŞÜM

Altıparmak ve Çarşamba mahallerinde de dönüşüm çalışmalarının başlayacağını hatırlatan Aydın, “En çok şikayet aldığımız yerlerden birisi bu bölge. Büyükşehirle ve akademik odalarla protokol imzaladık, bölgenin dönüşümü ile ilgili. Bu çalışma bizden önce başlamıştı. Bundan sonraki süreçte Arap Şükrü'den, Ankara-İzmir yoluna kadar olan bölgeyi bütün olarak ele alacağız. Bu çalışma hemen bitmeyebilir. Kentsel dönüşümle oranın tarihi dokusunu, yoğunluğu artırmadan daha nefes alabilecek, yaşanabilecek bir çalışma olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜMLE BİRLİKTE, SOSYOLOJİK DÖNÜŞÜMÜ DE YAPMAK GEREKİYOR’

Her iki mahallenin de en çok yabancı göç alan bölge olduğunu belirten Aydın, Altıparmak ve Çarşamba’da, kentsel dönüşümle birlikte, sosyolojik dönüşümün de yapılması gerektiğini söyledi. Aydın, “Suriye'den gelenlerin çoğunluğu yüzde 90 – 95’i Osmangazi’de. Bursa’da 150.000 civarında diye tahmin ediyoruz. 120-130 bininin Osmangazi’de olduğunu düşünüyoruz. Tamamen farklı kültürle yaşamaya alışmış bir toplum. Gece 11'den sonra dışarı çıkıp, mangal yapıp, sabaha kadar eğlenen bir kültür. Çünkü Arabistan Yarımadası çöl iklimi, sıcak. Gündüz bir şey yapamıyorlar, bütün etkinlikler, bütün sosyalleşmeleri gece oluyor. Çarşamba’da yüksek paralarla ev ve işyerleri satın aldılar. Şam'ın en büyük dönercisi, en büyük kuyumcusu Çarşamba’da. Çarşamba’daki kentsel dönüşümle birlikte, sosyolojik dönüşümü de birlikte yapmak gerekiyor” diye konuştu.

‘DEPREMİN EN ÇOK ETKİLEYECEĞİ YER BURSA OVASI’

Bursa’nın olası depreme karşı hazırlıklarının da bir an önce yapılması gerektiğine dikkat çeken Osmangazi Belediye Başkanı, şunları söyledi:

“Karşımızda çok net bir deprem gerçeği var. Osmangazi, Bursa'nın aşırı hızlı büyümesiyle, göçün en yoğun olduğu ilçe. Bu yoğunluk hızla artarken, plansız çarpık kentleşme başlamış ve çıkmaz sokaklardan, deprem yönetmeliğine uygun olmayan binalara kadar birçok olumsuzluk üst üste gelmiş. Hiçbir mühendislik hizmeti almadan oluşmuş mahalleler var. Tarihimizde 1855 depremi var, 150 yıl geri gidin 1705 depremi var. 150 yıllık periyoda baktığınızda bu süre 2005'te dolmuş. Yani her an, her dakika, her saniye büyük bir Bursa depremi yaşanabilir. Bu depremin de en çok etkileyeceği yer Bursa ovası. Çünkü altımız alüvyon toprak. Deprem 7 şiddetinde olduğunda ovada 9 şiddetinde hissedilecek. Ben Maraş depreminde 21 gün kaldım, o dönem milletvekiliydim. İnsanların çoğu donarak öldü. Bu nedenle bizim birinci önceliğimiz hem kentsel dönüşüm, hem depreme dayanıksız binaların bir an önce dayanıklı hale getirilmesi yoluyla depreme hazırlanmak. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. İmar A.Ş. şirketini kurduk. Hızlı aksiyon almak için de bu şirket üzerinden İstanbul'daki Kiptaş modeliyle onları inceledik. Defalarca görüşmemiz oldu, o modeli Osmangazi’de hayata geçirmek istiyoruz.”

‘DEPREME HAZIRLIKLA İLGİLİ YER TAHSİSLERİMİZİ YAPTIK’

Belediye olarak deprem hazırlıklarını sürdürdüklerine dikkat çeken Erkan Aydın, şöyle konuştu:

“Almanya'da kardeş şehrimiz var. Oraya gittik, onlar geldi. Hessen eyaletinde ortak bir proje geliştiriyoruz. Tamamen depreme yönelik bir çalışma. Çünkü ben deprem bölgesine gittiğimde, 72 saat hiç kimse yoktu. Malumunuz Gölcük depreminde asker 4’ü 5 geçe sokaktaydı ve çok fazla hayat kurtarılmasını sağladı. Ama son depremde hiç kimse yoktu. İkinci günün akşamı ben Elbistan'da kaldım. Sıfırın altında 20 derecede, bir masanın etrafında işte 3 tane vali, 5 tane kaymakam, mülki idare amirleri vardı. Elektrik yok, hiçbir şey yok, ısınma yok, berelerle, kabanlarla toplantıya katıldık. Milletvekili olduğumuzu da bilmiyorlardı. Bir baktım hiçbir hazırlık yok, yani ufacık bir iş yerinde acil eylem planı vardır, yangında kurtarılacaklar yazar, kimin ne görevi varsa bilinir, bütün ufak fabrikalarda dahi bu vardır. Oysa son depremde, kimsenin ne yapacağıyla ilgili hiçbir bilgisi yoktu, hiçbir koordinasyon yoktu. Bunları o akşam çıktım bir ulusal kanalda anlattım. Çözüm olarak ertesi gün toplantı yerini değiştirdiler. Biz bulamadık nerede toplandıklarını. Bunları görüp yaşadığınızda, depreme ya da başka afetlere önceden hazırlanmanın, binlerce insanın hayatını kurtardığını anlıyorsunuz. Bursa’da depremin olacağı yüzde 100 belli. Sadece zamanı, tarihi belli değil. Biz bununla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Yer tahsislerimizi yaptık. Sadece Osmangazi'yi kurtaracak ya da 136 mahalleye hizmet edecek değil, belki Türkiye'nin birçok yerine örnek olacak, bu anlamda katkı sağlayacak bir proje üretiyoruz.” (DHA)