Süleyman ÖZAYDIN/ MANYAS (BALIKESİR), (DHA)- BAALIKESİR'in Manyas ilçesinde 80 bin dekarlık alanda çeltik hasadı başladı.

Ülkemizin önemli çeltik üretim merkezlerinden biri olan Manyas'ta, Mayıs ayında ekimi yapılan çeltiklerin 120 günlük yetişme sürecinin ardından hasadına başlandı. Verimlerin üreticiyi sevindirdiği bölgede, fiyat dengesinin sağlanması ve üreticinin mağdur olmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım yapması bekleniyor. Geçen yıl 70 bin dekarda ekim yapıldığını belirten Manyas Ziraat Odası Başkanı ve çeltik üreticisi Kudret Özden, "Verimlerimiz oldukça iyi. Kendim de 500-600 dekarlık bir alanda çeltik ekimi yapıyorum. İki çeşit çeltik ektik; Orta taneli (Osmancık) ve iri taneli (Baldo) çeşitleri. Ortalama verim, biçtiğim alanlarda dekara 850-900 kilogram arasında değişiyor. Şu anda tüccarlar, orta taneli çeltiği 22-23 lira, iri taneli baldo türünü ise 28 liradan alıyorlar. Fiyatlar 2-3 lira daha yüksek olsa iyi olurdu. İlçemizde sulama alanları arttıkça çeltik ekimi de buna paralel olarak artıyor. Ancak maliyetlerimiz çok yüksek. Bir dekarlık maliyet 13-14 bin lira arasında. Tarla kira bedelleri ise dekar başına yıllık 4 bin ile 8 bin lira arasında değişiyor. Bu yıl biçerdöver ücretini de dekar başına 800 lira olarak belirledik" dedi.

Üretici Ekrem Erdoğan ise "Efe cinsi çeltik biçiyoruz ve verimimiz güzel. 800 ila 900 kilo arasında verim alıyoruz. Allah bereket versin ama maliyetlerimiz çok yüksek. Fiyatlar düşük kaldı ancak bir dönümün maliyeti 15 bin lirayı buluyor. Biz, 25 liradan aşağıya düşmez diyorduk, şuan 22,5 liradan alıyorlar. Ofisin açılmasını bekliyoruz. Geçen yıl zaten 22 liradan sattık" ifadelerini kullandı. (DHA)

Şırnak'a atanan Vali Ekici, Kırklareli'ye veda etti Şırnak'a atanan Vali Ekici, Kırklareli'ye veda etti

(FOTOĞRAFLI)

Kaynak: dha