Bir bayram daha geldi çattı! Ve yine kafamızda,’Bayramda nasıl beslenmeliyim, ne yiyip içmeliyim, kilo almadan ve sağlığımı bozmadan bayramı nasıl atlatabilirim’ şeklinde sorular var. Bu bayramın favorisi, şüphesiz et ve et ürünleri. Yani Kurban Bayramı, Ramazan Bayramından farklı olarak hayvansal yağ içeriği yüksek bir bayram olmasıdır. İlk önce eti nasıl tüketelim sorusuyla başlayalım.
Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller (özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum) ve vitaminleri (özellikle B12, B6, B1 ve A vitamini ) de içerirler, ancak C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir. Bununla beraber etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Eti neyle tüketildiği önemli olduğu kadar nasıl pişirildiği de önemlidir.
Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Bu nedenle özellikle mide barsak hastalığı olan bireyler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada(ateşten 15 cm uzaklıkta) pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidirler, aynı zamanda et ile yapılan yemeklere ekstra yağ eklemeden sadece kendi yağıyla pişirmelidirler. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyonu olan bireyler kurban bayramında, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar.
Gelelim şimdi esas konuya bayramda nasıl beslenelim. İlk önce bayram sabahı tabi ki yanımızdaki sevdiklerimiz ile bayramlaştıktan sonra güne doyurucu ve hafif bir kahvaltı ile başlayın. Örneğin; haşlanmış yumurta, peynir, domates-biber-salatalık-yeşillik, tam tahıllı ekmek ve çay ile öğününüzü tamamlayabilirsiniz veya beyaz peynirli domatesli bir tost ya da sandviç yanında çay, ayran veya süt tüketilebilir.
Peki, Kurban Bayramı için asıl önemli konuya gelelim; ET TÜKETİMİ
Et tüketiminiz günde en fazla 3-4 köfte kadar veya 15-16 parça kuşbaşı et kadar olmalıdır ki bu da yaklaşık 100-120 gram kadar bir miktardır. Mümkünse, özellikle de sindirim problemleri yaşamamak için kırmızı eti geç saatlerde değil, öğle yemeğinde tercih etmeye çalışın. Akşam yemeğinde ise zeytinyağlı sebze yemeği tercih ediniz. Aynı şekilde sakatatları da kısıtlı tüketmekte yarar var. Özellikle de yüksek kolesterol sorunu yaşayan veya kalp-damar hastalıkları olanlar, sakatatları yalnızca tadımlık tüketmeli ve günde 2-3 köfte kadar et tüketimini de geçmemeli.
Aile ziyaretlerine gidilir ise tabaktaki seçeneklerin yarısını yemeyi tercih ediniz. Yanında içecek olarak gazlı içecek, hazır meyve suyu yerine şekersiz çay içmeyi tercih ediniz. Unutmayın, “her şeyin fazlası zarar”.
Kurban Etini Nasıl Saklamalı?
Ölüm katılığı (rigor mortis) denilen, hayvanın kesilmesi sırasında oluşan kas kasılması durumunun ortadan kaybolması ve etlerinizin pişince sert olmaması için, dolaba kaldırmadan ve tüketmeden önce yaklaşık 12-24 saat kadar beklemesi gerekiyor. Ayrıca etleri -18 derece dondurmak ve dondurulmuş et çözündükten sonra kesinlikle tekrar dondurmamak gerektiğini unutmayalım.
Sevdiklerinizle birlikte mutlu, sağlıklı, huzurlu ve lezzetli bayramlar!
Sizin için kapsamlı bir beslenme planı hazırlamamı isterseniz online diyet programı ile size yardımcı olabilirim.
Diyetisyen Tuba SÖNMEZ
Soru, görüşleriniz ve online diyet programı için;
Gmail; dyt.tubasnmz@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.