Melihcan ÇALIŞKAN - Mehmet ALA / İSTANBUL (DHA) YEŞİLAY tarafından 'Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Günü' kapsamında basın toplantısı düzenledi. Yeşilay'ın mevcut çalışmaları ve bağımlılıklarla mücadele hakkında bilgi veren Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, "Madde bağımlılığı anlamında başvuran 14 bin kişiden yüz güldüren bir şekilde, yüzde 40'ı tamamen tedavi olmuş, yüzde 54'ünde ciddi gelişme var, sadece yüzde 6'sında çok ciddi bir ilerleme kaydedememişiz. Bu bağımlılık literatürünü bilen ve bağımlılarla çalışma yapan insanlar için inanılmaz bir rakam çünkü bağımlılık çok dirençli bir hastalık" İfadelerini kullandı. Yeşilay Danışmanlık Merkezleri'ne son dönemde gelen başvuruları da değerlendiren Dinç, "Bizim Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimize en çok başvuru amfetaminden dolayı oluyor. Açık ara farkla amfetamine bağlı bağımlılık problemlerinden dolayı geliyor. Bu bonzai gibi şeyler gitti, şu anda amfetamin açık ara önde" diye konuştu.
Yeşilay, Dünya Uyuşturucuyla Mücadele Günü kapsamında Sirkeci'de bulunan Yeşilay Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, Yeşilay'ın madde bağımlılığı, sigara, alkol ve internet bağımlılıklarıyla mücadele çalışmaları, Yeşilay tarafından kurulacak yeni merkezler ve son araştırma verileri hakkında bilgi verdi. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Dinç, gençlerin bağımlılıkla mücadeledeki katılımcılığının ve toplumda farkındalık oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
"107 NOKTADA ÜCRETSİZ HİZMET ALINABİLİYOR"
Yeşilay'ın yalnızca önleyici değil rehabilite edici çalışmalarının da önemli olduğunu belirten Dinç, "Şu anda Türkiye'nin 107 noktasında insanların ücretsiz olarak hizmet alabilecekleri, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarının hizmet verdiği merkezler açtık. Türkiye'nin herhangi bir ilinde bağımlılıkla ilgili problem yaşayan bir insan hiçbir hizmet ödemeksizin yardım alabiliyor" dedi.
"14 BİN KİŞİ BAĞIMLILIKLA BAŞVURDU, YÜZDE 40'I TAMAMEN TEDAVİ OLDU"
Mehmet Dinç, "Kısaca rakam vermem gerekirse Yeşilay Danışmanlık Merkezlerini 1 milyonun üzerinde insan aramış, 61 bin insan bireysel olarak gelmiş. Bireysel olarak gelenlerle 302 bin psikoterapi seansı yapılmış. Madde bağımlılığı anlamında başvuran 14 bin kişiden yüz güldüren bir şekilde, yüzde 40'ı tamamen tedavi olmuş, yüzde 54'ünde ciddi gelişme var, sadece yüzde 6'sında çok ciddi bir ilerleme kaydedememişiz. Bu bağımlılık literatürünü bilen bağımlılarla çalışma yapan insanlar için inanılmaz bir rakam çünkü bağımlılık çok dirençli bir hastalık. Bu danışanlarımızla 156 binin üzerinde psikoterapi seansı gerçekleştirilmiş, aynı zamanda sosyal hizmet çalışmaları da var onlardan bahsetmiyoruz" ifadelerini kullandı.
"EN ÇOK BAŞVURU AMFETAMİNDEN"
Dinç, "Bizim Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimize en çok başvuru amfetaminden dolayı oluyor. Açık ara farkla amfetamine bağlı bağımlılık problemlerinden dolayı geliyorlar. Bu bonzai gibi şeyler gitti, şu anda amfetamin açık ara önde. Fakat dünyayı bir fentanil salgını sarmıştı. Türkiye ondan sıyrıldı diyebiliriz, ona bağımlı ölümler çok çok fazlaydı ve sıyrıldı diyebiliriz" şeklinde konuştu.
"SOSYAL MEDYADA TEŞVİK EDİCİ PAYLAŞIMLAR SÖZ KONUSU"
Dinç, "Fakat, bu konuda da bizim bağımlılık yapıcı maddelerin cazip hale getirilmesi ve zararsız görülmesi konusunda bir vurgumuz var, vurgumuzu paylaşmak için sizlerin çok desteğine ihtiyacımız var çünkü bağımlılık var. Bağımlılıkla alakalı iki büyük problem söz konusu algı anlamında. Birinci algı 'bunların zararı yok' ikinci algı 'bir kere bulaştım mı kurtulamam'. Birinci algı bunlara başlamak çok tehlikeli özellikle amfetamin ile alakalı sosyal medyada çok yanlış bilimsel olmayan ve teşvik edici nitelikli paylaşımlar söz konusu. Bu konuda algının değişmesi için bizler çalışma yapıyoruz ama bunların yankı bulması için sizlerin desteğine ihtiyacımız var" dedi.
Görüntü Dökümü:
--------------------
-Salondan genel ve detay görüntüler
-Doç. Dr. Mehmet Dinç'in konuşması