Gündem

İstanbul - Gazze soykırımı 'Kutsal İşgal' belgeseli ile gösterildi

Kübra SONKAYA- Hadican EROL/ İSTANBUL,(DHA)- Filistin’de yaşananları ve Gazze soykırımını dünya gündemine taşımak amacıyla çekilen ve yapımını TRT’nin üstlendiği 'Kutsal İşgal' belgeselinin özel gösterimi Atlas Sineması’nda gerçekleşti. Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'da Filistinlilere karşı tutumu belgeselde gözler önüne serilirken, Filistinli panelistler yaşadıklarını aktardı. TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, “İsrail’in DEAŞ’ı olarak bilinen 'Hilltop Youth' adlı radikal gençlik örgütünün eğitim süreçleri, Filistinlilere uyguladıkları şiddet yöntemleri ve İsrail devletinin onları el altından nasıl desteklediği ilk kez Kutsal İşgal belgeselimiz sayesinde kayıt altına alınmış oldu" dedi.

İsrail’in çok uzun yıllardır devam eden ve 7 Ekim’den bu yana şiddeti artan saldırılarını dünya gündemine taşımak amacıyla TRT World ekipleri tarafından çekimleri gerçekleştirilen 'Kutsal İşgal' belgeselinin özel gösterimi gerçekleşti. Beyoğlu’ndaki tarihi Atlas Sineması’nda düzenlenen program öncesi iki ayrı oturumla panel düzenlendi. Etkinlikte, farklı ülkelerden ünlü gazeteci, aktivist ve akademisyenler ile çok sayıda katılımcı yer aldı. Yahudi kökenli İngiliz Prof. Ilan Pappe, Nazi soykırımından kurtulan Kanadalı doktor Gabor Mate’nin oğlu yazar ve aktivist Aaron Mate, Avustralyalı aktivist ve tarihçi Robert Martin, İsrailli gazeteci Gideon Levy, Filistinli düşünür Prof. Dr. Sami al-Arian, Amerikalı aktivist Medea Benjamin, Gazze’deki son çatışmalar sırasında bölgede bulunan Filistinli-Kanadalı hemşire Ahmed Kouta ve Filistinli aktivist Issa Amro gibi isimler, İsrail’in işgal hareketinin ve Filistinlilere karşı uygulanan soykırımın farklı yönlerini paylaştı.

“KADINLARIMIZ İSRAİL ASKERLERİNİN CİNSEL SALDIRILARINA UĞRUYORLAR"

Panelde, 7 Ekim sonrası yaşananların ağır şartlar doğurduğu, Batı Şeria’da da bir ateşkese ihtiyaç olduğu ve günlük yaşamın kalmadığından söz edildi. Filistinli aktivist Issa Amro, “Bizim için ateşkes kelimesi aslında İsrail işgalinin durdurulması demek. Çünkü savaş esnasında yerleşik birimlerin sayısı artıyor. Filistinlilerin evleri her gün yıkıma uğruyor. Su kaynaklarımızı azalttılar, içecek suyumuz dahi yok. Savaşın sonlandırılması için baskıya ihtiyacımız var. Gerçeklikleri gizlemeye çalışıyorlar. Filistinlilerin kendi evlerinde kalması gerçekten çok zor. Kadınlarımız İsrail askerlerinin cinsel saldırılarına uğruyorlar. Yetkililer, resmi insanlar bunu yapıyor. Esasen bizim konuşmamız gereken konu İsrail’in uluslarası alanda dokunulmazlığının kaldırılması, yargılanmaları gerekiyor. Filistinliler için adalet bu demek" ifadelerini kullandı.

'KUTSAL İŞGAL' BELGESELİ

Belgesel, TRT World Araştırma Ekibi’nin, 7 Ekim’de başlayan Gazze soykırımından iki ay sonra Batı Şeria’daki radikal İsrailli grupların arasına zorlu bir süreçten sonra sızmasıyla gerçekleştirildi. Filistin topraklarının adım adım nasıl işgal edildiğini gösteren belgeselde, İsrail medyasının bile zaman zaman 'İsrail’in DAEŞ’i' diye tanımladığı 'Hilltop Youth' adlı radikal grubun yetiştirildiği karakolların içinden ilk kez yapılan çekimlerde yer aldı.

İsrailli aktivistler, eski İsrail askerleri, radikal yerleşimci liderler ve İsrail parlamento üyeleri ile yapılan röportajlar ile İsrail'in Filistinlileri yerinden etme stratejilerini ve toprakların sistematik olarak çalınmasını ortaya koyan belgesel, yasadışı yerleşimlerin nasıl kurulduğunu ve Filistinlilerin evlerinin nasıl yıkıldığını gözler önüne serdi. Belgeselde yer alan önemli röportajlar arasında; yerleşimcilerin lideri Daniella Weiss, eski Hilltop Youth üyesi Milletvekili Zvi Sukkot, eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, aktivist hukukçu Michael Sfard, Peace-Now hareketi lideri Haget Ofran, İsrail ordusunda keskin nişancı olarak görev almış eski asker Nadav Weiman yer aldı.

“TÜRKİYE ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYUYOR"

Film gösterimi öncesi konuşan TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı, “Ağababalarının desteği ile pervasızlaşan İsrail, bu işgali her geçen gün daha da derinleştirdi. Aradan geçen zamanda çoluk çocuk demeden binlerce Filistinliyi katletti, on binlercesini yaraladı, bir o kadarını zindanlarda çürüttü, yüz binlercesini göçe zorladı, köyleri kasabaları ortadan kaldırdı, tarihi-kültürel mekânları yağmaladı, demografik yapıyı değiştirdi. Akla gelebilecek her türlü azgınlık, aradan geçen onca yılda İsrail işgali için adeta vaka-ı adiyeden sayılır hâle geldi. Kana ve gözyaşına doymayan bu cani yapı, Filistinlilere uyguladığı zulmü soykırıma kadar vardırmaktan da çekinmedi. İşte Gazze, 7 Ekim 2023 gününden bu yana tüm dünyanın gözleri önünde yerle bir ediliyor. Yaklaşık bir yıldır devam bu soykırımda 17 bine yakını çocuk ve 11 bine yakını kadın olmak üzere 40 binden fazla masum insan hayatını kaybetti. Gazze’nin neredeyse yüzde yetmişi yerle bir olmuşken, ne yazık ki Batılı ülkeler bu duruma sessiz kalmaya, hatta bazıları yüzsüzce bu zulme destek olmaya devam ediyor. Gazze’deki soykırım, geldiğimiz noktada tüm dünyayı bir yol ayrımına getirmiş durumdadır. Soykırım karşısında neredeyse tüm dünya derin bir sükûta gark olmuşken, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, dünyada yaşanan her insanî krizde olduğu gibi, yine Türkiye elini taşın altına koyuyor" dedi.

“GAZZELİ KARDEŞLERİMİZİN FERYADINI DUYURMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Sobacı, işgalin boyutlarını belgelemek için gayret gösterdiklerini ifade ederek, “Dünyanın selameti için var gücüyle çalışan Türkiye’nin kamu yayıncısı TRT olarak bizler de, 7 Ekim’den bu yana tüm imkân ve kabiliyetimizle, hem Gazzeli kardeşlerimizin feryadını duyurmaya hem de Filistin’deki işgalin boyutlarını belgelemeye gayret ediyoruz. TRT World imzasıyla Siyonizm: Bir Devlet Yaratmak, Şahit, Dijital İşgal gibi özel belgeseller hazırladık ve dünya kamuoyuyla buluşturduk.

İzzeddin El Kasssam, Etki Endüstrisi “İsrail Lobisi", Şımarık Çocuk “İsrail" gibi özel yapımları TRT Arabi kanalımızda yayınladık. TRT Almanca, TRT Rusça, TRT Fransızca, TRT Balkan, TRT Afrika ve TRT İspanyolca’ya özel hazırladığımız yüzlerce içerikle, Gazze’de yaşananları milyarlarca insana ana dilinde anlattık. Yurt içinde de TRT Haber kanalımız aracılığıyla milletimizi Gazze’den haberdar ettik, etmeye de devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

“TRT EKİBİ TOPLULUĞA SIZMAYI VE GÖRÜNTÜLEMEYİ BAŞARDI"

Belgeselin tüm dünyada yankı uyandıracağını dile getiren Sobacı, “Kutsal İşgal adlı bu yapımımız, Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin belki de en gözlerden uzak ama sinsi yöntemlerinden birini tüm dünyaya ifşa edecek. Bu yöntem, işgal edilen topraklarda yasa dışı yollarla ileri karakol işlevi gören Yahudi yerleşimlerinin oluşturulmasıdır. İsrail tarafından Kudüs ve Batı Şeria’da Müslümanlardan gasbedilen topraklara inşa edilen bu yerleşim yerleri, egemen bir Filistin devletinin kurulmasına engel olmak niyetiyle oluşturuluyor elbette. Buralara yerleştirilen işgalci topluluklar, radikal dinci bir terör örgütü mesabesindedir. Bunlar, sürekli silahlı gezen, tarlalarda çalışan Filistinlilere saldıran, tamamen keyfî şekilde etrafa ateş açan, Filistinlilerin evlerine, bahçelerine giden su borularını tahrip eden teröristlerdir.

TRT ekibimiz, bu son derece tehlikeli ve karanlık topluluklardan birinin içine sızmayı ve daha önce hiçbir yerde olmayan görüntü ve bilgileri elde etmeyi başardı.

İsrail basınında dahi 'İsrail’in DEAŞ’ı' olarak bilinen 'Hilltop Youth' (Hiltap Yuuth) adlı radikal gençlik örgütünün eğitim süreçleri, Filistinlilere uyguladıkları şiddet yöntemleri ve İsrail devletinin onları el altından nasıl desteklediği ilk kez 'Kutsal İşgal' belgeselimiz sayesinde kayıt altına alınmış oldu.

İnanıyor ve umut ediyorum ki, bu belgeselimiz tüm dünyada yankı uyandıracak ve işgalin boyutlarının yeniden ele alınmasını sağlayacak" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:

------

-Katılımcılardan detay ve genel görüntüler

-Panelden genel ve detaylar

-Film gösterimi genel ve detaylar

-Issa Amro konuşması

-TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı'nın konuşması

-Plaket takdimi

-Genel ve detay görüntü