Yavuz YILMAZ/BURSA, (DHA)- BURSA'da 15’inci yüzyılın başlarından beri devam eden 600 yıllık tarihi gelenek 'Erguvan Bayramı' için tüm hazırlıklar tamamlandı. Yıldırım Belediyesi tarafından, erguvan ağaçlarının çiçek açması ile gerçekleştirilen tarihi Osmanlı geleneği Erguvan Bayramı renkli etkinlikler ile yaşatılmaya devam ediyor.

Yıldırım Belediyesi tarafından tarihi gelenekleri yaşatmak amacıyla düzenlenen Erguvan Bayramı programı kapsamında, 23-24-25 Mayıs tarihlerinde etkinlik gerçekleştirilecek. 3’üncü Erguvan Bayramı’nda çok değerli akademisyenlerin katılımı ile sempozyumlar, paneller ve musiki konserleri düzenlenirken, etkinlik süresince çocuklar için de Hacivat ve Karagöz oyunlarını da tertip edecek. Erguvan Bayramı’nda Eşrefi çorbası ve Osmanlı şerbeti vatandaşlara ücretsiz ikram edilecek. Erguvan Bayramı etkinlikleri kapsamında Yıldırım’daki Emir Sultan Cami’nin bahçesinde tertip edilecek etkinlikte tarihi el sanatlarından çini, naht, ebru, hüsn-i hat, tezhip ve cam üfleme zanaatları üstatları tarafından canlı performanslar ile yeni nesile aktarılacak. Erguvan Bayramı kapsamında kurulacak stantlarda kadın dernekleri tarafından el emeği ürünler sergilenerek satışa sunulacak.

'BURSA HALKINI ERGUVAN BAYRAMI’NA BEKLİYORUZ'

Geçmişten günümüze gelen Erguvan Bayramı’nı yeni nesillere aktarmayı hedef edindiklerini belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Bursa’nın en köklü geleneklerinden olan birliği ve beraberliği pekiştiren aynı zamanda baharı müjdeleyen Erguvan Bayramı’na 7’den 70’e tüm Bursa halkımızı bekliyoruz” diye konuştu.

'ERGUVAN BAYRAMI HER KESİMİ BİR ARAYA GETİRİYOR'

Erguvan Bayramı’nın birliği ve beraberliği simgelediğini söyleyen Uludağ üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Bilal Kemikli, “Erguvanlar açıldığında baharda tıpkı Hıdırellez gibi farklı meşreplerden, farklı irfan mekteplerinden olan insanları bir araya getirerek toplumsal alanda birlik ve beraberlik mesajı vermeye matuf bir olmanın, iri olmanın ve diri olmanın yollarını gösteren bir bayram olarak tarihe geçmiştir” diye konuştu.

Motosiklet yayaya çarptı; 1’i ağır 2 yaralı Motosiklet yayaya çarptı; 1’i ağır 2 yaralı

Öte yandan Osmanlı döneminde erguvan ağaçlarının çiçeklerini açtığı bahar mevsiminde çevre illerden de birçok insan, Bursa'ya gelip Emir Sultan'ın ders ve sohbet halkalarına katılırdı. Emir Sultan dergâhında toplanan insanlar bu ziyaretlerin bir bayram havasında gerçekleşmesine sebep olurken, edilen dualar ile o yılın bereketli geçileceğine inanılırdı.(DHA)

Kaynak: dha