Bölge

Edirne'de, Gazze'deki katliamın birinci yıldönümünde 'İsrail' protestosu

Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- YENİDEN Refah Partisi (YRP) Edirne İl Başkanlığı tarafından, İsrail'in Gazze'de başlattığı katliamın birinci yıldönümünde, öğle namazı çıkışı basın açıklaması gerçekleştirilerek lokma dağıtıldı. YRP İl Başkanı Hakan Çalışkan, İsrail'in hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi gerektiğini söyledi.

YRP İl Başkanlığı'nca gerçekleştirilen basın açıklaması, Eski Cami önünde öğle namazı sonrası yapıldı. Basın açıklamasıyla eş zamanlı olarak cami önünde lokma dağıtıldı. Açıklamayı okuyan YRP İl Başkanı Hakan Çalışkan, İsrail'in hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi gerektiğini söyledi.

'AÇIK BİR SOYKIRIM GİRİŞİMİ'

İl Başkanı Çalışkan, İsrail'in soykırım yaparak, insanlık suçu işlemeye devam ettiğini belirtti. Çalışkan, "7 Ekim 2023 tarihinden bu yana soykırımın 1. yılında işgalci Siyonist İsrail tüm dünyanın gözü önünde insanlığı yok ederek, soykırım yaparak savaş suçu islemeye devam etmektedir. Dünyanın neresinde olursa olsun başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere sivillere yönelik gerçekleştirilen tüm saldırıları; saldırılar kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun en sert şekilde kınıyoruz. Sivilleri doğrudan hedef alan, hastaneleri, okulları vuran bir zihniyetin uluslararası hukuk önünde ve vicdanlarda hesap vermesi kaçınılmazdır. Ortaya konulan tüm veriler ve görüntüler 12 Ocak 1951'de yürürlüğe giren Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinin 2. maddesine göre çok açık bir soykırım girişimidir" dedi.

'16 BİN 859 ÇOCUK ŞEHİT EDİLDİ'

İsrail'in 1 yıllık süreçteki saldırılarında yaralanan ve hayatını kaybedenlere dair rakamlar paylaşan Çalışkan, "Sizlerle birkaç rakamı paylaşmak istiyoruz. Bugüne kadar 10.000 kişi kayıp, 51.495 şehit ve bunların 41.495'inin sadece cansız bedenleri hastaneler ulaşmıştır. 16.859 çocuk şehit edilmiş ve bunların içerisinde ki 171'i bebektir. Gazze şeridinde yaklaşık 2 milyon insan evlerinden yerinden edilmiştir. 125 okul ve üniversite tamamen yıkılmıştır. 5.000 kişi esir alınmıştır ve bunların 310'u sağlık personelidir. İsimleri bilinen 36 gazeteci de tutukludur. 12.000'e yakın yurtdışında tedavi olması gereken beklenen yaralılar vardır. Buradaki her rakamın arkasında katil işgalci Siyonist İsrail devleti tarafından öldürülen bir hikaye ve bir hayal vardır" diye konuştu.

'İSLAM ALEMİ GEREKLİ SOMUT ADIMLARI ATMALI'

İsrail devletinin çok açık bir şekilde soykırım suçu, ırk ayrımcılığı ve insanlığa karşı suç işlediğini belirten Çalışkan, "Kendisini, insan hakkı ihlalleri konusunda hiçbir kural ve kurum tarafından engellenemez olarak görüyor. Filistin'deki bu vahşeti sadece kınayarak seyretmeye devam etmek, dünyada da ahirette de yakamızı bırakmayacak bir vebaldir. Başta Türkiye olmak üzere tüm İslam aleminin gerekli somut adımları atmasını bekliyoruz. Yaşanan vahşeti durdurmak, insan haklarını esas alan adil ve kalıcı bir barış inşa etmek için; insan haklarını korumakla yükümlü uluslararası kuruluşları, uluslararası kamuoyunu ve tüm devletleri göreve davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Çalışkan ayrıca, dün vefat eden Saadet Partisi kurucu başkanı Recai Kutan'a da Allah'tan rahmet diledi.(DHA)