Sağlık

Depresyonla mücadele için ‘Hayata Varım’ projesi başladı

Hilal BEKYÜREK – Harun ŞAHBAZOĞLU/ İSTANBUL,(DHA)- VİATRİS Türkiye ve Psikiyatri Bilimleri ve Araştırma Derneği’nin (PİBAD) iş birliğiyle İstanbul'da ‘Hayata Varım’ isimli hastalık farkındalık projesinin basın lansmanı gerçekleşti. Kampanya çalışmasında sosyal damgalama ve depresyon hakkında farkındalık yaratabilecek yollar ele alınıyor.

Moderatörlüğünü Sunay Akın’ın üstlendiği basın lansmanına konuşmacı olarak ise Psikiyatri Bilimleri ve Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu, Viatris Rusya/Türkiye Bölge Başkanı Tayga Kaan Hilal, Viatris Türkiye Medikal İlişkiler Direktörü Gökhan Ateşoğlu ve Viatris Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Esin Eylem Sönmez katıldı. Projede, ruh sağlığına gereken önemin verildiği bir toplumun oluşturulması ve bireylerin gerekli profesyonel desteği çekinmeden aramak için güçlendirilmesi hedefleniyor.

'TÜRKİYE’DEKİ VAKALARIN YÜZDE 60’I TEŞHİS EDİLMEDİ'

Psikiyatri Bilimleri ve Araştırmaları Derneği (PİBAD) Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu ruh sağlığı bozukluklarında ve özellikle de depresyonun görülme oranında dünya genelinde artış görüldüğünü ifade ederek şunları söyledi:

“Sosyo-ekonomik koşullar, önemli yaşam olayları ve stres faktörleri bu artışa katkıda bulunmuştur. Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde 280 milyon insanın1 depresyonla mücadele ettiğini bildiriyor. Özellikle depresyonun görülme sıklığı kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla.Türkiye’de ise depresyonun yaygınlığının yaklaşık yüzde 9 oranında olduğu, vakaların yüzde 60’ının ise teşhis edilmediği tahmin ediliyor.”

‘DÜŞÜNEN ADAM’ DA 'HAYATA VARIM' DİYOR'

Viatris Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Esin Eylem Sönmez projenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Hemen herkes heykeltıraş Auguste Rodin tarafından yapılan 'Düşünen Adam' heykelini bilir. Türkiye’deki replikası, ülkenin en tanınmış heykellerinden biridir. Türkiye’de 'Düşünen Adam' genellikle depresyon gibi ruh sağlığı bozukluklarını temsil eden bir sembol olarak kullanılır. Bu özel heykelin yapımına heykeltıraş Kemal Künmat tarafından başlanmış; heykelin eksik kalan kolu ise o dönemde depresyon tedavisi gören Yüzbaşı Mehmet Pişdar tarafından tamamlanmıştır. Bu heykelin bir depresyon hastası tarafından tamamlanması projemizin hazırlığında bize ilham verdi. Bu projede 'Düşünen Adamı’ sosyal farkındalık sayesinde tereddüt etmeden ihtiyaç duyduğu profesyonel desteği alarak hayata katılabilen, üretebilen, sevdikleriyle vakit geçirebilen ve kendini sağlıklı ve güvende hissedebilen bir birey olarak zihnimizde canlandırdık. Yeşil Şemsiye figürü ise rengi ile doğanın iyileştirici gücünü simgelemesinin yanı sıra olumsuz düşüncelerden korunmayı da temsil ediyor."

'BİREYLERİ GÜÇLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ'

Viatris Türkiye & Rusya Ülke Müdürü Tayga Kaan Hilal ise proje ile ilgili şunları söyledi:

"Depresyon hakkında farkındalığı artırmayı ve bireyleri ihtiyaç duydukları profesyonel desteği aramaya teşvik etmeyi amaçlayan güçlü bir girişim olan 'Hayata Varım' projemizi tanıtmaktan gerçekten onur duyuyorum. Ruh sağlığı genel esenliğimizin temel bir dayanağıdır. Biz de “Hayata Varım” projesi ile, iyileşme yolunda o kritik ilk adımı atmakta zorluk yaşayan bireyleri bu konuda güçlendirmeyi hedefliyoruz. Sosyal farkındalığı artıran bu gibi projeler ile ruh sağlığı bozukluklarına ilişkin damgalamaların önüne geçebilir ve depresyon ile mücadele eden bireylerin bu yolculukta yalnız hissetmemelerini sağlayabiliriz."