BURSA

Büyükler 'yeşil gelecek' için pedal bastı, çocuklar trafiğe kapatılan caddede oyun oynadı

Memet Can YEŞİLBAŞ/ BURSA, (DHA)-BURSA'da Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında 'Yeşil Pedalla Yeniden Yeşile' bisiklet etkinliği düzenlendi. Bine yakın bisikletli, Tophane Saltanat Kapısı'ndan başlayıp Mudanya ilçesine kadar pedal basarken, kentin en işlek caddelerinden Atatürk Caddesi ise 2 saat süresince trafiğe kapatılarak, çocuklara oyun alanı oldu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında 16'ncısı düzenlenen 'Yeşil Pedalla Yeniden Yeşile' bisiklet etkinliği, Osmangazi ilçesinde bulunan tarihi Tophane Saltanat Kapısı'nda başladı. Bine yakın bisikletlinin katıldığı etkinlikte katılımcılar, Mudanya ilçesine kadar pedal çevirerek bitiş çizgisine ulaştı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de Tophane Saltanat Kapısı’ndan Heykel’deki tarihi belediye binasına kadar bisikletle geldi. Bozbey etkinliğe ilişkin yaptığı konuşmada, “Bugün Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında arabasız gün. Tophane’den başlayan Mudanya'ya kadar giden bisikletseverlerin de katıldığı 'Yeşil Pedalla Yeniden Yeşile' programı kapsamında yaklaşık bin bisikletli var. Katılımcıları yürekten kutluyorum. Aynı zamanda da bu konuda buraya gelerek çevreye duyarlılığı ortaya koyan tüm bisikletçilerimiz ve bisiklet kullananları kutluyorum. Çünkü bisikletin en çevreci ulaşım aracı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Onun için de tüm vatandaşlarımızı bisiklet kullanmaya davet ediyoruz. Bisiklet yollarını yapmak bizim sorumluluğumuz. Onların güvenli bir şekilde bir yerden bir yere ulaşmasını sağlamak için de bisiklet yollarını arttırarak birbirleriyle de entegrasyonunu sağlayarak, bisikleti gündelik yaşamımızda sürekli kullanılan bir ulaşım aracı haline getirmeyi hedefliyoruz. Bununla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık ve bazı bölgelerde uygulamaya başladık. Ama bunun kilometresinin daha fazla olması gerekir. Yani kentin bir yerinden bir yerine mutlaka ulaşılabilir olması gerekiyor. Entegrasyonun tam olarak sağlanması gerekiyor ve güvenli bisiklet yollarının yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘ARTIK DÜNYA HAVAYI KİRLETMEYEN ARAÇLARA YÖNELİYOR’

Bursa'da mevcut bisiklet yollarının yetersiz kaldığına dikkat çeken Bozbey, “Avrupa şehirlerine baktığımızda, şehirlerin yarıştığı bir dünyada olduğumuz için, her bir şehir, farklı anlamda projeler uyguluyor. Bazıları tamamen bisiklete odaklı çalışıyor. Bazıları ise tamamen elektrikli araç üzerine çalışıyor. Yani artık dünya, insanlığın geleceğini karanlık duruma getirmemek adına, çocuklarımızın ve torunlarımızın iyi ve sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi adına, havayı kirletmeyen araçlara yöneliyor. Bunun için de toplu ulaşım araçları öncelikli olmak kaydıyla, bisiklet ve diğer yine fosil yakıt yakmayan araçların çoğalması gerekiyor. Bu konuda hepimizin duyarlı olması gerekiyor. Duyarlılığımızı çocuklarımızı ve torunlarımızı düşünerek ortaya koymak sorumluklarımız, onun için bunu bekliyoruz ve biz de projelerimizi uygulayarak vatandaşlarımıza, Bursalılara, bu konuda hem bilgilendirme yapmak, aynı zamanda onları yönlendirmek arzusuyla görevimizi ve sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz” diye konuştu.

ATATÜRK CADDESİ ÇOCUKLARIN OYUN ALANI OLDU

‘Arabasız Gün Etkinliği’ kapsamında kentin en işlek caddelerinden Heykel Atatürk Caddesi ise 10.00 ile 12.00 saatleri arasında araç trafiğine kapatılarak sadece bisiklet ve yaya ulaşımına açıldı. Ulucami ile Valilik Binası arasında gerçekleştirilen programda, bisiklet ve e-skuter sürüş eğitimlerinin yanı sıra 4 farklı alanda gazoz kapağı, cilli, ip atlama, yakar top, istop, körebe, kutu kutu pense gibi sokak oyunları oynandı. Aileleriyle birlikte etkinliğe katılan çocuklar, sokak oyunlarıyla keyifli bir gün geçirdi. (DHA)