Sefer TALAY / BURHANİYE (Balıkesir), (DHA)-BALIKESİR'in Burhaniye ilçesinde emekli makine teknisyeni Hanefi Efe (66), binin üzerinde eski saati koleksiyonuna ekledi. Efe, "Bu iş para değil hakikaten gönül işi. Yani sevmeyen bu işi yapamaz" dedi.

Muğla’nın Fethiye ilçesinde makine imalatı yaparken emekli olan makine teknisyeni Hanefi Efe,15 yıl önce Burhaniye’ye taşındı. 1,5 yıl önce Taylı Caddesi’nde dükkan açan Hanefi Efe, bir taraftan eski eşyalar satarken, bir taraftan da elektrikli ev aletleri tamiri yapıyor. Efe, 70’li yıllarda başlayan eski saat merakı binin üzerinde köstekli, kurmalı ve otomatik saat ile koleksiyona dönüştü. Eski saatlere gözü gibi baktığını anlatan Efe, işini severek yaptığını söyledi.

Trakya'da Gaziler Günü törenlerle kutlandı Trakya'da Gaziler Günü törenlerle kutlandı

'SEVMEYEN BU İŞİ YAPAMAZ'

1970 yılından sonra bir hevesle ski saatleri toplamaya başladığını belirten Hanefi Efe, "Sayılarını tam bilmiyorum ama binin üzerinde saatim var. Bunlardan 500 kadarı köstekli. 800 kadar da kurmalı kol saati ve otomatik saatim var. Bunların içindeki bir masa saati bana söylenene göre 1860'da üretilmiş. Çok eski ama çalışıyor yani sandık ürünü. Kendim makine imalatçısıyım ama bunları eskiden beri çok sevdiğim için topladım. Muğla Fethiye'den Burhaniye'ye taşındıktan sora bu işin açık olduğunu gördüm ve uğraşmaya başladım. Sevdikçe kendimi bunlara adamış oldum" dedi.

Sadece saat değil elektrikli sobadan ütüye kadar pek çok ev aletinin tamiriyle de uğraştığını belirten Efe, "Saatler, aynı çocuğumuz gibi. Arada sırada sattıklarımız da oluyor. Sevenler geliyor buraya. İçlerinde almaya gelen de satmaya gelenler de oluyor. Fakat bu iş para değil hakikaten gönül işi. Yani sevmeyen bu işi yapamaz. Yaşımız ilerledi artık. Bundan sonra bu işi takip edecek bu işi yapacak elaman da bulamıyoruz. Sıkıntı da orada. Sadece saatleri toplama yetmiyor. Bakımı, temizliği de var. Bizden sonraki geleceklere bunu aktarmak için biraz bu konuda sıkıntımız var. İnşallah, birisi gelir de bizden sonra bu işi devralır ve devam ettirir" diye konuştu.(DHA)

Kaynak: dha