BALIKESİR, (DHA)-BALIKESİR Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimin aksamaması için, 4 ilçede sera örtüleri yıpranan ve kullanılamaz hale gelen 332 çiftçiye yüzde 50 hibe desteğiyle sera naylonu dağıttı. Planlı üretim için yol haritası oluşturduklarını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın "Siz üretin, biz yanınızdayız" dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Çiftçi Destek Programı kapsamında; Altıeylül, Bandırma, Bigadiç ve Burhaniye’deki üreticilere yüzde 50 hibeli plastik sera naylonu desteği verdi. Doğal afet ve çeşitli sebeplerden dolayı sera örtüsü yıpranan, eskiyen ve kullanılamayacak derece zarar görmüş seraların örtülerinin yenilenerek yeniden üretime kazandırılması amacıyla 332 üreticiye plastik sera naylonları dağıtıldı. Üreticilerin omuzlarındaki yükü hafifletmeyi amaçladıklarını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, çiftçilere verecekleri desteklerin de her gün, her hafta artarak devam edeceğini söyledi.

'ÜRETİCİLERİMİZE DESTEKLERİMİZ SÜRÜYOR'

Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Gülnaz Çelikyurt Uzuner, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı olarak başlattığımız Çiftçiye Destek Programı kapsamında üreticilerimizin hasat döneminde işlerini daha kolay yapabilmeleri için tarla ve zeytinlik yollarının açılması, düzenlenmesi çalışmaları, tohum temizleme selektör makinesi, ilaçlama makinesi dolum tesisi, süt soğutma tankı, yem ezme makinesi, ceviz içi boş ve çürük ayırma makinesi, toprak analiz desteği, salça makinesi desteği ve bin 500 üreticimize fidan desteği sağlanmıştır. Tarım ürünlerinin de alımları gerçekleştirilerek çiftçimize destek olmaya devam edeceğiz" dedi.

'ÜRETİCİLERİMİZİN KAZANCINI ARTIRMANIN DERDİNDEYİZ'

Balıkesir’in çok verimli topraklara sahip olduğunu söyleyen Başkan Akın, "Biz toprağımızı işlemeye, üretmeye ve bu konuda kurumlarımızla, bakanlığımızla, valiliğimizle birlikte omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz. İthal eden değil, üretip kazanan bir çiftçilik için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gördüğümüz sıkıntı şu; bir planlama ve programlama yok. Planlama olmayınca ne oluyor? Domatesler, kavunlar, karpuzlar tarlada kalıyor. Bunun için Planlama ve Kalkınma Ajansımızı kurduk. Burada konunun esası tarımsal kalkınmadır. Tarımsal kalkınmayı esas meselemiz olarak alıyoruz ve bu konuda potansiyelimizi de bölge bölge planlıyoruz. Bunu uzmanlara danışıyoruz, bilenlerle oturuyoruz, akademisyenlerimizle bir araya geliyoruz. Yol haritamızı hazırlıyoruz. Seçimden sonraki haftadan itibaren bu planlamayla ilgili çok uzun ve detaylı çalışmalar yaptık. İstiyoruz ki çiftçimizi en doğru, sürdürülebilir bir şekilde nasıl destekleriz. Destek verirsiniz ama yerine gitmez onun için de bu desteklerin anlamı kalmaz. Onun için de bu destekleri verirken de tam yerine ulaştırıyoruz. Yakın zamanda Çiftçi Destek Programı’mızı başlattık. Bu program kapsamında hem çiftçimize destek olacak hem de çiftçimizin ürünlerini katma değeri yüksek ürünlere çevirerek yenilikçi projelerle de çiftçinin kazancını artırmak derdine düştük” dedi.

'HER ZAMAN SİZLERİN YANINDAYIZ'

Seracılığın her mevsim aksamadan yapılabilmesi için bu destekleri sağladıklarını belirten Başkan Akın, "Tarımsal üretim kış mevsiminde aksamasın, sizlerin üretimleriniz devam etsin diye girdi maliyetlerinizdeki yükü hafifletmek adına da sera naylonu desteği hizmetimizi de sizlerin huzuruna ve hizmetlerinize sunuyoruz. Üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun ve çok bereketli olsun. İlimizde yaklaşık 1400 dekarda seracılık yapılıyor. Yapmış olduğumuz seracılık olumsuz iklim koşullarına rağmen ürünleri korumanın ve verimliliği artırmanın en önemli yollarından birisi. Biz de siz kıymetli üreticilerimizin sofralarımıza yaptığı büyük katkıların farkındayız. Türkiye’mizde yaşanan gıda ile ilgili sıkıntının da farkındayız. İşte onun için Türkiye’ye bir örnek olması için Balıkesir’imizde tarımsal kalkınmayı başlattık. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzden elde ettiğimiz talepler doğrultusunda 58 bin kilogram plastik sera naylonu alımını yaptık. Projemiz kapsamında Bandırma, Burhaniye, Altıeylül ve Bigadiç’te toplam 332 üreticimize yüzde 50 hibeli olarak bu sera naylonlarını teslim edeceğiz. Sera naylonlarının toplam maliyeti yaklaşık 6 milyon 800 bin lira. Bunu yarı yarıya üstlenerek üreticimizin omuzlarından 3,5 milyon liralık bir yükü Büyükşehir Belediyesi olarak biz üstlenmiş oluyoruz. Tarımda sürdürülebilirliği ve verimliliği artırmak için bugün, yarın ve bundan sonraki günlerde de her zaman hizmetinizde ve emrinizde olmaya devam edeceğiz. Çiftçimizin, üreticimizin rahat bir nefes alması için mücadele ediyoruz. Siz yeter ki üretin biz Büyükşehir olarak sonuna kadar yanınızdayız, sonuna kadar hizmetinizdeyiz" diye konuştu.

'BU DESTEK BİZ ÇİFTÇİLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'

Halalca kırsal mahallesinde çiftçilik yapan Fahri Hasoğlu "Sera naylonu desteği bizimi için çok iyi oldu. Naylonu parçalanan seralarımızı tamir ederek üretime devam edeceğiz" dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere sağladığı sera naylonu desteği için çok mutlu olduğunu belirten Nagihan Şen de "45 seneden beri üreticiyim. Kendim sürüyorum, kendim üretiyorum, kendim satıyorum. 4 seram var, 2'sinin üzerindeki naylonlar yırtıldı. Böyle yardım gelince de çok sevindik" dedi.

Ayşebacı Mahallesi’nden Erdoğan Ayaz da "Bu destek biz çiftçiler için çok önemli. Çünkü üretim maliyetleri arttı, çiftçi kazanamıyor. Hiç olmazsa bu naylon desteği bir nebze de olsa çiftçiyi rahatlatacak" diye konuştu.

Başkan Bozbey yavru kedi sahiplenerek, 'Yuvanız Yuvası Olsun' projesini başlattı Başkan Bozbey yavru kedi sahiplenerek, 'Yuvanız Yuvası Olsun' projesini başlattı

Pamukçu’da üretim yapan İbrahim Akdeniz de "Seramın naylonu eskimiş, yırtılmıştı. Bu destek bana can simidi oldu" dedi. (DHA)

Kaynak: dha