Kadri KAYA / AYVALIK, (Balıkesir), (DHA)-BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde, 'Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi' kapsamında hazırlanan 'Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Denizel Alanı Tekne Bağlama Sistemi' tanıtıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda proje hakkında bilgi verildikten sonra tonozlu şamandıraların yerleştirildiği adalar ziyaret edilerek çalışma yerinde incelendi. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Kadir Çokçetin, Tekne Bağlama Sistemi ile alandaki deniz çayırları tahribatının yüzde 50 oranında azaltılması, deniz tabanında oluşabilecek fiziksel hasarın engellenmesi ve deniz turizminin çevresel sürdürülebilirliğinin sağlanmasını hedeflediklerini belirtirken, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman da projeyle su altı zenginliğiyle dünyadaki nadir türlerinin görüldüğü yerlerden biri olan Ayvalık'taki tehlikenin projeyle bertaraf edilmiş olacağını söyledi.

İstilacı yabancı türlerin önlenmesi ve deniz- kıyı ekosistemlerinin direncinin arttırılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nün, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliği ve Küresel Çevre Fonu (GEF) finansal desteği ile yürüttüğü 'Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi' kapsamında Doğa Araştırmaları Derneği'nin çalışmasıyla 'Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Denizel Alanı Yönetim Planı' hazırlandı. Yönetim planı faaliyetleri kapsamında teknelerin çapalamalarından kaynaklanan deniz tabanı ve deniz çayırı tahribatının önlenmesi ve istilacı deniz üzümünün yayılımını engellenmesi için 50 adet tonozlu şamandıradan oluşan tekne bağlama sisteminin kurulumu için Ayvalık adalarında yapılan çalışmalar 16 Eylül itibariyle tamamlandı. Sistemin tanıtılması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Kadir Çokçetin'in katılımıyla Ayvalık'ta tanıtım etkinliği düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı'nda proje hakkında bilgi verildikten sonra tonozlu şamandıraların yerleştirildiği adalar ziyaret edilerek çalışma yerinde incelendi. Proje tanıtım etkinliğine Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin, DKMP Genel Müdür Yardımcısı Ergül Terzioğlu, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Doğa Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Figen Ant katıldı.

'MODEL BİR UYGULAMA NİTELİĞİNDE'

Projeyle ilgili bilgi veren DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin, "Son yüzyılda dünya nüfusundaki hızlı artış, iklim değişikliği, çevre kirliliği, kaynakların aşırı ve sürdürülemez kullanımı yaşam alanlarını ciddi şekilde tahrip etmiş ve bu durum insan yaşamını tehdit eder hale gelmiştir. Bugün yeryüzündeki biyoçeşitlilik insanlık tarihinde görülmemiş bir hızla azalmaktadır. İstilacı yabancı türler de son zamanlarda ekosistemleri ve biyoçeşitliliği tehdit eden en önemli konulardan biridir. Türler çağlar boyunca doğal mekanizmalarla yeni ortamlara yayılmıştır. Ancak günümüzde türler, deniz ticareti ve taşımacılığı gibi insan faaliyetleri yoluyla oldukça hızlı bir şekilde yeni ortamlara taşınmaktadır. Genel Müdürlüğümüz ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'n (UNDP) ortaklaşa yürüttüğü 'Önemli Deniz Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerin Değerlendirilmesi Projesi' kapsamında, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Denizel Alanında istilacı yabancı türlerin önlenmesi, kontrolü ve yönetimine ilişkin tedbirlerin belirlendiği bir yönetim planı hazırlanmıştır. Bu yönetim planı faaliyetlerinden biri de; turistik gemi güzergahındaki koylar ve adalar çevresinde, Deniz çayırlarının çapalama kaynaklı tahribatının ve istilacı Deniz üzümünün yayılımının önlenmesi amacıyla, 50 adet tonozlu şamandıradan oluşan bir tekne bağlama sistemi kurulması ve saha denetiminde kullanılacak bir kontrol teknesinin alınması faaliyetidir. Bölgedeki deniz ekosistemini, özellikle deniz çayırlarını koruma amacı taşıyan bu Tekne Bağlama Sistemi projemizin önemli bir bileşenidir. Ayrıca denizel biyoçeşitliliğin sürdürülebilirliği ve deniz tabanında meydana gelebilecek tahribatların önlenmesi açısından da model bir uygulama niteliğindedir" dedi.

'DENİZ TABANINDA OLUŞABİLECEK FİZİKSEL HASARIN ENGELLENMESİ HEDEFLENİYOR'

Çokçetin, şöyle devam etti: "Tekne Bağlama Sistemi kullanımı ile alandaki deniz çayırları tahribatının yüzde 50 oranında azaltılması, deniz tabanında oluşabilecek fiziksel hasarın engellenmesi ve deniz turizminin çevresel sürdürülebilirliğinin sağlanması hedeflenmektedir. Tekne sahipleri de bu sistemi kullanarak denizel ekosistem tahribatının engellenmesine katkıda bulunacaklardır. Genel Müdürlüğümüzce Ülkemizin zengin biyoçeşitliliğinin korunması, sürdürülebilir yönetiminin sağlanması ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için, sadece karasal alanlarda değil denizel alanlarda da çalışmalara devam edilecektir. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı; 21 Nisan 1995 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile tabiat parkı ilan edilen, Balıkesir'in Ayvalık ilçe sınırlarında yer alan ve Ayvalık adalarının 19'ini kapsayan tabiat parkıdır. 13 bin 969 hektarı deniz olmak üzere 17 bin 950 hektar alana sahiptir. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı denizel alanı, Türkiye'nin kuzeybatısında Ege Denizi'nde yer alan zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip önemli bir bölgedir" diye konuştu.

'ÇAPA ATMAK YERİNE TONOZLU ŞAMANDIRALARA BAĞLAMAYLA TAHRİBAT AZALTILACAK'

Doğa Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Figen Ant da konuşmasında bahse konu yönetim planı faaliyetleri kapsamındaki 16 Eylül 2024 tarihi itibariyle tamamlandığını belirtip, "Bu çalışma ile bu bölgeleri ziyaret eden teknelerin deniz çayırları üzerine çapa atmak yerine tonozlu şamandıralara bağlamayı tercih etmeleri ile tahribat baskısının azalması ile birlikte biyoçeşitliliğimizin tahribatının önüne geçilmesini hedefliyoruz" dedi.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da konuşmasında, sağlıklı ekosistemlerin, deniz üzümü gibi istilacı türler tarafından bozulabilen ve bozulması halinde feci sonuçlara yol açabilen hassas bir dengeye sahip olduğuna dikkat çekip, "Ayvalık'taki ve diğer denizel alanlardaki çabalarımızın amacı, doğal dengeyi sürdürülebilir bir şekilde yeniden sağlamak" diye konuştu.

'TEHLİKE BERTARAF EDİLMİŞ OLACAK'

TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Varank, Bursa’da pazarcı esnafını ziyaret etti TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Varank, Bursa’da pazarcı esnafını ziyaret etti

Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman da projenin hayırlı olmasını dileyip, "Ayvalık ülkemizin hatta dünyanın en güzel ilçelerinden biri. Aynı zamanda da su altı zenginliğiyle dünyanın nadiri türlerinin görüldüğü yerlerden biri. Projeyi bu anlamda da çok önemli çünkü kırmızı mercanlarıyla diğer su altı bitkileriyle bilinen ilçemizde biz de tehlike ile karşı karşıyaydık. Bu proje ile bu tehlike bertaraf edilmiş olacak" dedi.(DHA)

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha