BURSA

54 yıldır aynı parktaki ağacın altında, kağıda ve taşa insanların karikatürünü çiziyor

Yiğithan HÜYÜK/BURSA, (DHA)-BURSA’da karikatürist Kemal Akkoç (75), ortaokulda öğretmenlerini çizerek başladığı sanatına, 54 yıldır Kültürpark’taki aynı ağacın altında devam ediyor. Yaz aylarında, ağacın gölgesine koyduğu portatif sandalyesine oturarak, 3 dakikada 1 karikatür çizen Akkoç, parka gelen yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Çizimlerini tuvale ve denizden özenle topladığı taşlara yapan Akkoç, karikatürlerini 100 liradan satışa çıkarıyor.

Bursa’da 1955 yılında hizmete açılan ve kentin düzenlenmiş ilk büyük yeşil alanı olan Kültürpark, 69 yıldır yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olurken, 54 yıldır da aynı ağacın gölgesinde çizimlerini yapan karikatürist Kemal Akkoç’a ev sahipliği yapıyor. Ortaokulda öğretmenlerinin karikatürünü çizerek başladığı sanatına 54 yıldır Kültürpark’taki aynı ağacın altında devam eden Akkoç, yaz aylarında, ağacın gölgesine koyduğu portatif sandalyesine oturarak, 3 dakikada 1 karikatür çiziyor. Parka gelen yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gören Akkoç, tuvale ve denizden özenle topladığı taşlara yaptığı çizimlerini 100 liradan satışa çıkarıyor.

‘54 YIL EMEK VERDİĞİM PARKA BÜSTÜMÜN YAPILMASINI İSTİYORUM’

Bursa'da bulunan alışveriş merkezlerinde çok sayıda sergi açan, katıldığı televizyon programlarında ise ünlü isimlerin karikatürlerini çizen Akkoç, sanatını icra ettiği ağacın altına büstünün yapılması isteyerek, “54 yıldır Kültürpark'ın içerisinde, yerli ve yabancı turistlere karikatür çizerek sanatımı icra ediyorum. Aslında ben emekli edebiyat öğretmeniyim. Yaz aylarında burada karikatür çiziyorum. Bursa'nın kültürüne, sanatına, tanıtımına 54 yıldan beri katkı vermekteyim. Bu kadar hizmetimden sonra buraya bir Kemal Akkoç karikatür evi veya Kemal Akkoç karikatür müzesi, bir büstümün veya bir heykelimin dikilmesinin hakkım olduğunu düşünüyorum” dedi.

'ÇİZİMLERDE, AĞIZ VE GÖZ İFADESİ ÇOK ÖNEMLİDİR'

Sanatıyla ilgili tüyolarda veren Akkoç, karikatür çizimlerinde ağız ve göz ifadelerinin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Karikatürü, portreyi, taşa çiziyorum ve kağıda çiziyorum. Turistlerin ilgi çekeceği şekilde, değişik materyallere karikatür çiziyorum. İnsanlar birbirleriyle görüştükleri, konuştukları zaman ya gözlerine bakıyorlar yahut da ağızlarına bakıyorlar. Ağız ve göz ifadeleri çok önemlidir. Onları tutturduğunuz zaman diğer unsurlar o kadar önemli değil ama göz ve ağız görüntüsü çok önemli. Yakışıklı insanların karikatürünü çizmek çok zor oluyor. Gerçekten deforme edemiyorsunuz. Deforme etmeyince de karikatür olmuyor, resim oluyor” diye konuştu.

'6 YAŞINDA ÇİZMİŞTİM, 24 YAŞINDA EŞİ VE ÇOCUĞU İLE TEKRAR ÇİZDİM'

Çocukken karikatürünü çizdiği Kuveytli müşterisinin, yakın zaman önce eşi ve çocuğuyla birlikte karikatür çizdirmek için geldiğini söyleyen Kemal Akkoç, “Yıllar önce, 6 yaşındayken çizdiğim Kuveytli Muhammet isminde bir çocuk, geçen gün 24 yaşına gelmiş ve eşi ile çocuğuyla yanıma gelip, tekrar kendisini bu sefer ailesiyle çizdirdi. Bu durum beni çok şaşırtmıştı ve değişik gelmişti. 54 yılın vermiş olduğu geçmiş, bazen çok farklı olaylarla karşılaştırıyor” ifadelerini kullandı. (DHA)