Abdullah YALÇIN/TEKİRDAĞ,(DHA) - TEKİRDAĞ'ın Şarköy ilçesinde ata tohumu ile ekilen yöreye özgü kınalı bamyanın coğrafi işaret alması için Büyükşehir Belediyesi ile Namık Kemal Üniversitesi çalışma başlattı.

Şarköy'ün Eriklice Mahallesi'nde bölgenin iklim ve toprak yapısının uygun olması nedeniyle ata tohumu ile ekilen ve geleneksel yöntemlerle yetiştirilen kınalı bamya,bölgenin tarımsal mirasını yaşatan ürünler arasında yer alıyor. Ekilen bir dönümden en fazla 300 kilo verim alınan kınalı bamyanın kilosu 200 liradan satışa sunuluyor. Kınalı bamyanın coğrafi işaret alması için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Namık Kemal Üniversitesi ortak çalışma başlattı.

'COĞRAFİ İŞARET ALARAK DAHA İYİ TANITACAĞIZ'

Eriklice Mahallesi muhtarı Tamer Özer, kendilerine özgü kınalı bamyanın mübadele zamanında büyüklerinin getirdiklerini söyledi. Özer, "Bamyamızın öncelikli oluşunun özelliği tohumu. Tohumla beraber oluşan iklim, iklimle beraber oluşan emek ve yıllardır bamyamız gelenek halinde her sene düzenli bir şekilde 30 dönüme yakın bir alana ekilir. Buradan da toplandığı gibi pazara çıkartılır. Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ile beraber yapılacak olan ortak çalışmadan sonra coğrafi işaret alabilirsek daha büyük alanlarda ekim yapacağız, bamya sektörünü köyümüzde geliştirmiş olacağız. Böylelikle halkımıza ekstra bir kaynak ek gelir demek olacak. İnşallah bu yolda da ilerliyoruz, İnşallah Eriklice bamyasını daha iyi anlatacağız" dedi.

Susurluk’ta, saman deposunda yangın Susurluk’ta, saman deposunda yangın

'BİZİM BAMYAMIZ LEZZETLİ'

Yaklaşık 47 yıldır bamya ekiciliği gerçekleştiren çiftçi Hüseyin Balbuğ, "Bu bizim atamızdan geldiği gibi devam ediyor ama en büyük özelliği bu doğanın özelliği. Karşımızda Marmara Adası var, onun poyraz esintisi rüzgarı her bitkimizde ağız tadı yapıyor. Her yerde bamya var, her yerde bamya var ama ayrı ayrı alın yemeğini yapın bir lezzet farkı çıkar. Ben 1977’den beri bamyacılık yapıyorum. Daha pazara çıkmış değilim, bütün esnaflar, arkadaşlar, kadınlar gördükleri zaman telefonla hemen sipariş verirler. Bamya Keşan’da var, Silivri’de var ama bizim buranın bamyası tohumundan dolayı çok farklı. Bamya sabah erken ve akşam üzeri toplanır ama en iyi erken toplanır. Güneşi gördüğü zaman esneme yapar toplamak zor olur. Bamyamızın lezzeti, köyümüzün gelir kaynağız. Üzümcülük bitti, bir zeytin bir de bamya kaldı ata tohumu olarak" diye konuştu. (DHA)

Kaynak: dha